Za izvođenje fumigacije zahteva se visoko stručno znanje osoblja i strogo poštovanje određenih procedura. Primena fumiganata je dozvoljena samo posebno obučenim ekipama.

Sanus-M sprovodi fumigaciju isključivo uz prethodnu procenu rizika, uz profesionalnu pripremu prostora i preciznu kontrolu vremena, temperature i koncentracije gasa. Tretmani se izvode u skladu sa važećim zakonskim propisima, međunarodnim standardima i bezbednosnim protokolima.

Kako izgleda proces fumigacije?

1

PREGLED OBJEKTA

Pre svakog tretmana fumigacije vrši se detaljna procena objekta, vrste robe i pakovanja, kao i prisustva insekata. Na osnovu toga se odlučuje o vrsti fumiganta, metodi aplikacije i neophodnim bezbednosnim merama.

2

PRIPREMA OBJEKTA I ROBE

Objekat ili roba se priprema za fumigaciju u skladu sa propisanim bezbednosnim protokolima. To uključuje zaptivanje prostora, obezbeđenje kontrole pristupa i pripremu svih potrebnih dozvola i dokumentacije.

3

APLIKACIJA FUMIGANTA

Fumigant (najčešće u gasovitom obliku) se aplikuje u precizno određenoj koncentraciji. Ceo prostor se hermetički zatvara i obeležava upozorenjima u skladu sa zakonskim regulativama.

4

VREME DEJSTVA I MONITORING

Tokom tretmana, vrši se stalni monitoring koncentracije gasa pomoću specijalizovanih mernih instrumenata. Tretman traje onoliko koliko je potrebno da se postigne potpuno uništenje štetnih organizama.

5

VENTILACIJA I ZAVRŠNA PROVERA

Nakon isteka vremena ekspozicije, prostor se pažljivo ventilira do potpune bezbednosti za ljude i životnu sredinu. Zatim se meri rezidualna koncentracija fumiganta kako bi se potvrdila bezbednost.

6

IZVEŠTAJ I DOKUMENTACIJA

Klijent dobija detaljan izveštaj o izvršenom tretmanu, uključujući podatke o koncentraciji, temperaturi, trajanju, kao i preporuke za dalji monitoring ili preventivne mere.

Gde i kako
se primenjuje

Fumigacija je najčešće rešenje za zaštitu žitarica u silosima, sirovina u skladištima, robe u mlinovima i proizvoda koji se izvoze putem kontejnera. Metoda se primenjuje u hermetički zatvorenim prostorima – bilo fiksnim (silosima, skladištima), bilo improvizovanim pomoću specijalnih prekrivki (cerada). U svakom slučaju, izbor pristupa zavisi od vrste robe, objekta i tehničkih uslova.

FUMIGACIJA (suzbijanje skladišnih štetočina)
Posledica ne izvođenja fumigacije

Najčešće se primenjuje u:

  • Silosima i podnim skladištima žitarica
  • Mlinovima i pogonima za preradu hrane
  • Magacinima prehrambenih sirovina i ambalaže
  • Kontejnerima u izvozu i uvozu robe
  • Skladištima gotove robe
  • Tehničkim prostorima i opremi pod rizikom od infestacije

Toplotni tretmani za suzbijanje skladišnih insekata

Toplotni tretmani predstavljaju inovativnu i ekološku metodu suzbijanja insekata u mlinovima, silosima, fabrikama hrane, hotelima, transportnim kontejnerima i sl. Efikasnost tretmana se postiže tako što se temperatura prostorije podiže na 50-60 stepeni, što u trajanju od 24-36 sati dovodi do suzbijanja svih razvojnih stadijuma insekata.

Organizacija tretmana je zahtevna , jer je pored pripreme prostora u vidu hermetizacije potrebno rasporediti uređaje za generisanje toplote u svim delovima tretiranog prostora. Naša kompanija u saradnji sa poslovnim partnerima iz EU je u mogućnosti da organizuje i najzahtevnije toplotne tretmane.

Kako izgleda proces toplotnog tretmana?

1

INSPEKCIJA I ANALIZA PROBLEMA

Na početku se vrši inspekcija prostora kako bi se utvrdilo prisustvo skladišnih insekata, njihova lokacija i nivo infestacije. Posebna pažnja se poklanja vrsti robe i ambalaži.

2

PLANIRANJE TRETMANA

Na osnovu vrste insekata i karakteristika objekta određuje se plan toplotnog tretmana – uključujući ciljanu temperaturu, trajanje, i izbor opreme.

3

PRIPREMA I POSTAVLJANJE OPREME

U prostor se postavlja oprema za generisanje i distribuciju toplote. Istovremeno se postavljaju temperaturni senzori na više mesta kako bi se obezbedila ravnomerna temperatura.

4

ZAGREVANJE I ODRŽAVANJE TEMPERATURE

Temperatura se postepeno podiže na 50–60°C i održava tokom određenog vremena (najčešće 1–4 sata), kako bi se postigla potpuna eliminacija insekata u svim fazama razvoja.

5

HLAĐENJE I KONTROLA REZULTATA

Nakon tretmana, prostor se hladi na bezbedan način. Sledi provera temperature i vizuelna inspekcija da bi se potvrdila efikasnost postupka.

6

IZVEŠTAJ I PREVENTIVNE MERE

Klijent dobija dokumentaciju o tretmanu i preporuke za dalju prevenciju. Ovaj tretman je idealan za objekte i robe gde nije poželjna upotreba hemikalija.

Šta klijent dobija

Osim samog tretmana, klijent dobija sveobuhvatnu logistiku i dokumentaciju: od pripreme objekta, preko preciznog planiranja i izvođenja, do bezbednog provetravanja i povratka u prostor. Izveštaji i zapisnici koje Sanus-M isporučuje u skladu su sa zahtevima sanitarnih inspekcija i izvoznim procedurama.

Ako poslujete sa žitaricama, prehrambenim sirovinama ili robom koja se skladišti i transportuje — fumigacija će vam biti jedan od osnovnih vidova zaštite proizvoda od štetočina.

Niste sigurni odakle da krenete?

Naš tim vam stoji na raspolaganju za besplatan pregled objekta i preporuku prilagođenog programa zaštite.

Kontaktirajte nas