Kontrola letećih insekata u ugostiteljskim objektima

Kontrola letećih insekata u ugostiteljskim objektima

Kontrola letećih insekata u ugostiteljskim objektima

Da li se i vama često dešava , da u ugostiteljskim objektima i objektima brze hrane zateknete muvu kako obleće oko servirane hrane? Ova situacija kod nas više deluje kao pravilo , a ne slučajnost. To i nije začuđujuće ukoliko se zagrebe malo dublje ispod površine problema i analizira na koji način ugostiteljski objekti u Srbiji vode računa o prisustvu letećih insekata u njihovim objektima. Da li zbog neznanja ili nemogućnosti, ali efikasni programi kontrole letećih insekata su prava retkost u ugostiteljskim objektima kod nas.

Kontrola letećih insekata
Kontrola letećih insekata

Leteći insekti preko svog tela, pljuvačke i ekskremenata prenose opasne mikroorganizme koji su prouzrokovači mnogih bolesti, u njih se ubrajaju E. coli, Salmonela, Klebsiella, Camplyobacter i mnoge druge. Čak i najmanje količine ovih mokroorganizama su dovoljne da izazovu ozbiljna oboljenja. Kontaminacija hrane insektima smanjuje kvalitet i bezbednost proizvoda, a takav proizvod se ne sme naći u prodaji.

U skladu sa Zakonom, hrana koja se prodaje mora biti bezbedna i nekontaminirana, tako da je potrebno preduzeti sve mere kako bi se sprečila eventualna kontaminacija proizvoda letećim insektima.

Ovi insekti su veoma pokretljivi i za njih ne postoji nikakva razlika između hrane koja se priprema za ljude i bilo koje druge površine na koju sleću, na kojoj hodaju ili koju zagađuju. Mnoge vrste insekata, uključujući muve, zbog svoje pokretljivosti mogu izvršiti kontaminaciju za veoma kratko vreme, preletanjem sa izvora zaraze (mesta za odlaganje otpada) na hranu koja se priprema.

Istraživanja o štetočinama pokazuju da prisustvo letećih insektata u objektima prehrambene industrije predstavlja veću opasnost po bezbednost proizvoda, nego zajedničko prisustvo bubašvaba, pacova i miševa.

POTREBA ZA PROGRAMOM KONTROLE LETEĆIH INSEKATA

Potreba za implementacijom programa kontrole letećih insekata je neophodna. Sprovođenjem tretmana dezinsekcije, u cilju suzbijanja letećih insekata je teško izvodljivo iz razloga zato što se za različite vrste letećih insekata moraju koristiti različiti insekticidi, a i sama aplikacija može dovesti do kontaminacije proizvoda.

METODE KONTROLE

U ugostiteljskim objektima prioritet predstavljaju higijenske mere. Redovnim održavanjem higijene smanjuje se broj kritičnih mesta za razmnožavanje insekata.

Prljavština, ostaci hrane i ostale neočišćene površine privlače muve i druge insekte. Veoma efikasna metoda kontrole letećih insekata je stvaranje nepovoljnih uslova za razmožavanje insekata, sprovođenjem osnovnih sanitarno-higijenskih mera. Takođe veliku pažnju je potrebno posvetiti prevenciji ulaska letećih insekata u objekte. Korišćenje zavesa za vrata, vazdušnih zavesa i mrežica za prozore predstavlja veoma važnu meru kontrole prisustva letećih insekata.

PestWest uređaj „Chameleon Vega“ u ugostiteljskom objektu
PestWest uređaj „Chameleon Vega“ u ugostiteljskom objektu

NEHEMIJSKA KONTROLA

Najefikasnija nehemijska metoda za kontrolu letećih insekata je upotreba UV uređaja.

Postoje dve vrste UV uređaja za kontrolu letećih insekata:

  1. Uređaji sa naponskom mrežom – koriste visokonaponsku mrežu koja eliminiše insekte kada dođu u kontakt sa njom. (postavljaju se u delovima objekta gde nema otvorenih procesa proizvodnje hrane, magacini, hodnici)
  2. Uređaji sa lepljivim pločama – koriste lepljive ploče na koje se lepe insekti. Na taj način je onemogućena kontaminacija proizvoda ispadanjem insekata iz uređaja. Ploče se menjaju na određen vremenski period i mogu se zadržati radi identifikacije insekata.

Pozicioniranje i instalacija – Potrebno je Instalirati dovoljan broj uređaja kako bi se dobila potpuna pokrivenost prostorija. Kuhinje, delovi za serviranje hrane i magacini su prostorije koje se trebaju obuhvatiti programom kontrole. Postoje dva načina montaže uređaja, a to su : zidno ili viseće o plafon. Takođe, na tržištu postoji veliki izbor uređaja predviđenih za restorane i objekte u kojima je veoma važno da uređaji budu i estetski privatljivi.

PestWest-ov dekorativni model „Sunburst-beli“ postavljen na šanku
PestWest-ov dekorativni model „Sunburst-beli“ postavljen na šanku
X