Upoznavanje sa krevetnim stenicama

Upoznavanje sa krevetnim stenicama

Upoznavanje sa krevetnim stenicama

Duži vremenski period, krevetne stenice kod nas nisu predstavljale značajan problem, međutim u poslednje vreme broj poziva vezanih za ovu štetočinu drastično se uvećao. Imajući u vidu da je suzbijanje ove vrste izuzetno komplikovano, izvesno je da će nam u narednom periodu ova vrsta pridavati  velikih problema.  Iz tog razloga jedan od prvih blogova želim da posvetim  upravo ovoj vrsti.

Krevetne stenice
Krevetne stenice

U prošlosti značaj ove vrste nije bio zanemarljiv, svima nam je poznata izreka „Dosadan kao stenica“ , tako se još  1949. godine u „Priručniku za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju“ dr Dinka Štambuka „Medicinska knjiga Beograd“ , ovoj vrsti stenica pridaje određeni značaj.

Problem sa stenicama nije karakteristika samo nerazvijenih zemalja, baš naprotiv u poslednje vreme ogromne probleme sa ovom vrstom imaju stanovnici : SAD, Kanade, Velike Britanije itd… U poslednje vreme intenzitet internacionalnog turizma je drastično porastao, tako da je i mogućnost širenja ove vrste povećan. Za sada nije poznato da stenice mogu biti prenosioci zaraznih bolesti.  

Odrasle stenice su najčešće jajastog oblika, zagasito riđe boje, dužine 4-5 mm. Najčešće se u stanovima nalaze u spavaćim sobama, gde se preko dana kriju od svetlosti. Obično se nalaze u grupama, a iz žlezda luče određenu tečnost, koja isparavanjem širi karakterističan miris na stenice.

Stenice se u stanove i hotelske sobe obično unose putem odeće ili prtljaga, međutim stenice su takođe sposobne da pređu iz stana u stan. One iz svojih skrovišta obično izlaze noću, kada se hrane tako što sišu krv. Nakon uboda površina oko ubodne rane se zacrveni i izrazito svrbi. Stenice mogu gladovati veoma dugo, pa i preko pola godine. Ta činjenica drastično otežava njihovo suzbijanje. Njihovo prisustvo zaista može biti traumatično za stanare, sama činjenica da se u istom krevetu u kojem spavate može nalaziti na stotine sićušnih insekata koji samo  čekaju noć da zaspite kako bi se nasisali vaše krvi. One se u proseku hrane na svakih 5-10 dana , a u toku noći jedinka može preći i nekoliko metara.  

Suzbijanje stenica zahteva integralan pristup, zato je neophodno konsultovati stručnjake koji će propisati određene mere, uz pomoć kojih će se suzbiti prisutna populacija stenica. Nažalost, tretmane je često potrebno ponavljati kako bi se postigao potpun efekat. Treba imati u vidu da stenice predstavljaju problem u prostorijama u kojima borave ljudi, te da je iz tog razloga mogućnost upotrebe pesticida sveden na minimum.  Prema poslednjim informacijama , određene populacije stenica su postale rezistentne na jednu od grupa  insekticida  koji su do sada bili efikasni u njihovoj kontroli. 

Sve ovo nam govori o ozbiljnosti problema , tako da ćemo u narednom periodu imati posla sa ovom štetočinom.

X