Zanimljivosti o bubašvabama

Zanimljivosti o bubašvabama

Zanimljivosti o bubašvabama

Bubašvabe spadaju u jedan od najstarijih redova insekata. U svetu postoji oko 3500 vrsta bubašvaba, međutim u Srbiji su prisutne samo dve i to: smeđa bubašvaba  Blatella germanica L. i crna bubašvaba Blatta orientalis L. Štete koje prouzrokuju bubašvabe nisu značajne, međutim glavnu štetu pričinjavaju time što svojim prisustvom , presvalakama i izmetom zagađuju prehrambene proizvode i prostorije u kojima žive. U potrazi za hranom prelaze preko površina i na taj način mogu mehanički prenositi prouzrokovače zaraznih bolesti, kao što su : trbušni tifus, tuberkoloza, kolera i sl. Kao prenosioci bolesti su od naročitog značaja u bolnicama gde u traganju za hranom, a i prilikom same ishrane, dolaze u dodir sa visoko infektivnim agensima. Prostorije u kojima je prisutna visoka populacija bubašvaba posedujukarakterističan miris, koji bubašvabe ostavljaju za sobom pomoću feromona koji luče.

bubasvaba-malaBubašvaba

Sve bubašvabe imaju telo ovalnog i jako spljoštenog oblika. Crna bubašvaba nije potpuno crne boje, kao što se to obično misli, već tamno braon. Ženke svih vrsta bubašvaba polažu jaja u posebnim jajnim paketima, u kojima se nalazi za svaku vrstu karakterističan broj jaja. Ovi jajni paketi se nazivaju ooteke. Ženke crne bubašvabe za vreme života polože od 5-10  ooteka, dok ženke smeđe bubašvabe polože od 4-8 ooteka. Međutim, ooteke crne bubašvabe sadrže 16-18 jaja, dok se u ootekama smeđih bubašvaba nalazi 30-40 jaja.

Nekoliko zanimljivih činjenica o bubašvabama:

  • Bubašvabe u određenim situacijama postaju kanibali!
    Smatra se da se u slučajevima pojave veoma visoke populacije bubašvaba, kod ove vrste javlja i tendencija ka kanibalizmu. Kanibalizam se javlja kako bi se produžio životni vek određene kolonije bubašvaba u nedostatku hrane.
  • Bubašvabe su veoma dugo prisutne na našoj planeti.
    Naime, postoje fosilni dokazi na osnovu kojih se tvrdi da su ovi insekti prisutni za planeti preko 250 miliona godina!
  • Bubašvabe se mogu provući i kroz najtanje pukotine!
    Zahvaljujući svom veoma savitljivom egzoskeletu , u mogućnosti su da se provuku kroz pukotine koje su samo 4 mm širine.
  • Bubašvabe su izuzetno brzi insekti i mogu postići brzinu i do 1.5 m u sekundi.
X